Analize laborator - Hormoni

Multi Page Mode

ESTRADIOL

Se recolteaza a jeun (pe nemancate). Pacientele vor mentiona: - data ultimei menstruatii; - trimestrul de sarcina.

Estrogenii sunt responsabili de dezvoltarea caracterelor sexuale secundare feminine. Impreuna cu progesteronul controleaza cele mai importante procese reproductive feminine.
Cel mai activ biologic dintre estrogeni este 17 beta-estradiolul.

Principalele actiuni ale estradiolului sunt: proliferarea endometrului, efecte asupra vaginului si glandei mamare; de asemenea are rol in prevenirea osteoporozei si reducerea riscului cardiovascular.

Estradiolul este produs in primul rand in ovar (folicul, corp galben), dar cantitati mici se formeaza si in testicule si cortexul suprarenalelor. In sarcina estrogenii sunt produsi in principal de placenta.
Nivelul de estradiol creste de-a lungul fazei foliculare a ciclului menstrual in stransa dependenta cu  cresterea si dezvoltarea foliculului ovarian. In aceasta etapa estradiolul exercita un feedback negativ asupra hipofizei determinand scaderea progresiva a FSH. Spre sfarsitul fazei foliculare se produce o crestere dramatica a concentratiei de estradiol, moment in care feedback-ul devine pozitiv si produce o secretie marcata de FSH si in special de LH care vor declansa ovulatia. Dupa ovulatie nivelul estradiolului prezinta initial o scadere marcata, dar apoi creste, pe masura formarii corpului galben. La sfarsitul ciclului menstrual se constata o scadere importanta a nivelului de estrogen, in asteptarea initierii urmatoarei faze foliculare.

Nivelul de estrogen la menopauza este in general scazut datorita diminuarii productiei ovariene.
La barbati estradiolul este produs de testicule si suprarenale. In conditiile cresterii masei adipoase  se poate inregistra un nivel crescut de estradiol, datorita intensificarii aromatizarii periferice a androgenilor. La barbati nivelul de estradiol mai poate creste in cazul consumului excesiv de marijuana, alcool sau a unor tratamente medicale (fenotiazine si spironolactona).
Cresteri dramatice ale nivelului de estradiol se pot intalni atat la barbati cat si la femei in tumori cu celule germinale  sau diferite tumori gonadale.

Recomandari pentru determinarea estradiolului:

La barbati
 : tulburari de fertilitate, afectiuni ale axului hipotalamo-hipofizo-gonadal, ginecomastie, tumori testiculare si hiperplazia de corticosuprarenala.
La femei: tulburari de fertilitate, afectiuni ale axului hipotalamo-hipofizo-gonadal, ginecomastie, tumori ovariene si hiperplazia de corticosuprarenala.

Nivelul de estradiol se utilizeaza de rutina pentru monitorizarea ovulatiei in cursul stimularii foliculare la pacientele aflate in tratament pentru tehnicile de reproducere asistata.
Sursa: sfatul medicului.ro

Multi Page Mode

PROGESTERON

Testul pentru progesteron este efectuat pentru a se stabili concentratia acestui hormon in sange. Progesteronul este un hormon feminin produs la nivelul ovarelor in timpul perioadei de ovulatie. Rolul acestui hormon este de a pregati tesutul care captuseste uterul (endometru) in eventualitatea in care ovulul ajuns la maturitate este fertilizat de un spermatozoid. In cazul in care fecundatia nu are loc, nivelul progesteronului din organism scade brusc, permitand desfasurarea perioadei de ciclu menstrual.

In timpul sarcinii, incepand cu sfarsitul primului trimestru si pana in momentul nasterii propriu-zise, placenta produce la randul sau un numar mare de progesteron. Statistic vorbind nivelul acestui hormon la o femeie insarcinata este de aproximativ 10 ori mai mare decat in mod normal.

 

De ce se face testul?

In general testul pentu stabilirea nivelului de progesteron este efectuat pentru:
- stabilirea cauzelor infertilitatii;
- monitorizarea eficacitatii unui tratament pentru fertilitate sau a tratamentului pe baza de progesteron;
- determinarea perioadei de ovulatie;
- stabilirea gradulului de risc al producerii unui avort;
- monitorizarea activitatii ovarelor si a placentei in timpul sarcinii;
- diagnosticarea unor afectiuni la nivelul glandelor suprarenaale si a anumitor tipuri de cancer.

 

Pregatire pacient

Procedura pentru stabilirea nivelului de progesteron in sange urmeaza pasii unei analize simple a sangelui, si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta presupune sau nu prescrierea unei retete. In aceasta gama sunt incluse anticonceptionalele orale si orice alt tip de tratament hormonal pentru prevenirea sarcinii. Acest tip de tratamente pot sa influenteze rezultatele sarcinii, si prin urmare administarrea lor trebuie sistata cu cel putin 4 saptamani inante de prelevarea mostrei de sange. Deasemenea este bine ca medicul dumneavoastra specialist sa fie informat si daca data efectuarii analizei coincide cu ce a menstruatiei lunare, dar si daca in ultimele 7 zile vi s-au efectuat teste bazate pe substante radioactive.

 

Cum se face testul?

Proba pentru stabilirea nivelului de progesteron in sange in organism este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

 

Cum se simte?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

 

Riscuri

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

 

Rezultate

Parametrii normali ai nivelului de progesteron din sange au fost stabiliti dupa cum urmeaza:
- in timpul ciclului menstrual: < 1 nanogram per litru (ng/L) intre zilele 1-14 si intre 3-25 ng/L intre zilele 15-28;
- primul trimetru de sarcina: 9-47ng/L;
- al doilea trimestru de sarcina: 17-147 ng/L;
- al treilea trimestru de sarcina: 55-200 ng/L;
- dupa atingerea varstei menopauzei: < 1.0 ng/L;
- barbati: 0.3-3.2 ng/L.

Daca rezultatele testului indica valori mai mari decat media normala, acest lucru se poate datora unor conditii medicale precum: sarcina, cancer ovarian sau al glandelor suprarenale, sarcina molara, sau excesul de hormoni produsi de glandele suprerenale.
Daca dimpotriva rezultatele testului indica valori ale progesteronului sub media normala, acest lucru poate fi cauzat de probleme de ovulatie, sau de eventualitatea unui avort.

 

Ce poate afecta testul?

Rezultatele testului pot fi influentate de:
- tratametele pe baza de hormoni, cu precadere estrogen sau progesteron (anticonceptionale);
- tratamente pe baza de antibiotice, precum ampicilina si clomifen;
- momentul zilei cand este prelevata mostra de sange (este important sa stiti ca nivelul de progesteron fluctueaza pe durata intregii zile);
- efortul fizic;
- efectuarea unor teste pe baza de substante radioactive cu o sapatamana inaintea prelevarii mostrei de sange;
- prelevarea probei pentru test in perioada ciclului menstrual.

 

Alte informatii

Este posibil ca medicul dumneavoastra specialist sa dispuna efectuarea unor teste complementare, pentru stabilirea cat mai eficienta a unui diagnostic. Acest lucru va fi stabilit insa, dupa citirea rezulatatelor pentru determinarea nivelului de progesteron in organism.

Multi Page Mode

HORMONUL DE CRESTERE - HGH

Acest hormon este secretat de glanda pituitara si se mai numeste si HGH. Testul se efectueaza pentru a masura cantitatea de hGH din sange. Cantitatea de hGH din sange variaza pe parcursul zilei si este afectata de efortul fizic, de stresul emotional, somn si dieta.

Rolul sau este esential in crestere la copii, si in activitatile metabolice la adulti.

GIGANTISMUL este dat de secretia masiva de hGH in copilarie si se manifesta printr-o crestere corporala excesiva a unei persoane.

NANISMUL este dat de secretia deficitara de hGH si se manifesta printr-o crestere corporala redusa a persoanei.

Aceste boli se pot trata eficient daca sunt depistate la timp.

Testul se efectueaza pentru diagnosticarea:
- afectiunilor hipotalamice;
- hipopituitarismului;
- acromegaliei;
- productiei de hGH cauzata de catre anumite tumori.

Pacientul nu trebuie sa manance sau sa bea nimic cu 10 ore inainte de test (inainte de recoltarea sangelui, medicul va poate recomanda sa va intendeti timp de 30 de minute pentru a va relaxa). Unele medicamente cum ar fi corticosteroizii sau estrogenii pot influenta rezultatele testului. Medicul specialist va va recomanda momentul in care trebuie sa stopati administrarea acestor medicamente. De asemenea, pacientul trebuie sa evite depunerea de efort fizic inainte de efectuarea acestui test.

Medicul specialist va recolta o mostra de sange. Nu este o investigatie dureroasa, unii pacienti pot simti ca o piscatura sau intepatura usoara in momentul introducerii acului in vena.

 

Rezultate

Niveluri normale de hGH in sange:

Barbati: mai putin de 5 nanograme pe mililitru (ng/mL) (mai putin de 220 picomoli pe litru [pmol/L])
Femei: mai putin de 10 ng/mL (mai putin de 440 pmol/L)
Copii: mai putin de 20 ng/mL (mai putin de 880 pmol/L)
Nou-nascuti: mai putin de 15–40 ng/mL (mai putin de 660–1760 pmol/L)

Nivelul crescut de hGH in sange indica:
- prezenta gigantismului sau acromegaliei, afectiuni cauzate de o tumoare necanceroasa a glandei pituitare;
- prezenta diabetului, insuficientei renale.

Nivelul scazut de hGH in sange indica:
- nanism, in cazul in care copilul nu se dezvolta normal;
- hipopituitarism cauzat de o tumoare canceroasa sau sarcoidoza.

 

Ce poate afecta testul?

Rezultatele testului nu sunt concludente in cazul in care pacientul:
- este obez;
- este hipoglicemic;
- daca pacientului i se administreaza amfetamine, corticosteroizi, insulina sau estrogen.